Vaak wordt een jongere bovendien onterecht of op basis van verkeerde gegevens onder toezicht gesteld. Bij dreiging van ondertoezichtstelling is het daarom belangrijk dat u zich goed laat adviseren door een juridisch specialist. Met de juiste argumenten is ondertoezichtstelling immers vaak nog af te wenden. Voorkom onnodige maatregelen en laat uw gegevens achter via het formulier op deze site, om direct in contact te komen met een ervaren jeugdrechtadvocaat.
Wat is Ondertoezichtstelling (OTS) precies?
Ondertoezichtstelling betekent dat Bureau Jeugdzorg (of een andere instelling) toezicht houdt op een kind, om zo de bedreiging van zijn of haar ontwikkeling af te wenden. Er wordt een gezinsvoogd aangesteld, die hulp en steun biedt aan zowel kind als ouders. Deze hulp en steun is er in eerste instantie op gericht de ouders te ondersteunen, maar als het kind daar volwassen genoeg voor is, verschuift de aandacht richting het vergroten van de zelfstandigheid van het kind.
Uitvoering en duur
Als de rechter een verzoek om ondertoezichtstelling honoreert, krijgt Bureau Jeugdzorg vaak opdracht dit uit te voeren. Daarbij kan de minderjarige in kwestie meestal gewoon thuis blijven wonen, maar in een enkel geval volgt uithuisplaatsing (UHP). Een gezinsvoogd bekommert zich samen met de ouders om de verzorging en opvoeding van het kind. De ouders blijven hier in het beginsel verantwoordelijk voor, maar zijn wel verplicht de aanwijzingen van de gezinsvoogd op te volgen.
Het is aan de rechter om te bepalen hoe lang de ondertoezichtstelling duurt. Als maximum geldt twaalf maanden per beslissing, maar dit kan op verzoek steeds worden verlengd tot de jongere de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Wanneer Bureau Jeugdzorg, de ouders of het kind menen dat ondertoezichtstelling niet langer noodzakelijk is, dan kunnen zij dit kenbaar maken bij de rechter. Deze kan de ondertoezichtstelling dan eventueel opheffen.
OTS? Hou de regie in handen!
Wanneer u geconfronteerd wordt met een verzoek tot OTS, is het verstandig de zaak niet op z’n beloop te laten maar meteen de hulp in te roepen van een ervaren jeugdstrafrechtadvocaat. De juiste juridische assistentie kan toewijzing van het verzoek immers in sommige gevallen voorkomen, of de duur op z’n minst verkorten. Ook wanneer u niet tevreden bent over de gezinsvoogd of andere klachten hebt over de uitvoering, kan een advocaat van nut zijn. Laat daarom uw gegevens achter via het contactformulier op deze site, zodat een doorgewinterde jeugdstrafrechtexpert uit uw regio direct in actie kan komen en u te allen tijde de regie houdt over uw gezinssituatie.