Als er een verzoek tot uithuisplaatsing van uw zoon of dochter is gedaan, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk duidelijkheid hebben over de situatie. Hoe lang duurt het totdat de uitspraak over uw kind bekend is?
Hoe lang wachten op uitspraak uithuisplaatsing?
Als het om uithuisplaatsing gaat, vindt er meestal een rechtszitting plaats. Hierbij worden u en de andere betrokkenen gehoord. In veel gevallen doet de kinderrechter die de zaak behandelt meteen tijdens de zitting een uitspraak. Heeft de rechter echter meer tijd nodig om tot een oordeel te komen, dan hoort u de uitspraak uiterlijk twee weken na de zitting.
Het kan zijn dat de rechter nog wacht op ontbrekende informatie, bijvoorbeeld omdat er een onderzoek loopt. De rechter kan dan nog geen besluit nemen en het verzoek tot uithuisplaatsing wordt aangehouden. Er volgt dan later een nieuwe zitting.
Als u bezwaar wilt maken
Als het verzoek tot uithuisplaatsing door de rechter wordt goedgekeurd, is dit vaak voor een termijn van ten hoogste één jaar. U kunt binnen drie maanden tegen het besluit in hoger beroep gaan. Hiervoor heeft u wel een advocaat nodig.
Als de rechter beslist dat de uithuisplaatsing toch moet plaatsvinden, kan deze soms eerder worden opgeheven. Een minderjarige die ouder is dan twaalf jaar of een ouder met gezag kan hiertoe een verzoek indienen. Dit kan alleen als de instelling die de uithuisplaatsing uitvoert geen opheffingsverzoek doet.
Goede hulp in roerige tijden
Bij ingrijpende situaties als uithuisplaatsing of wanneer uw kind te maken heeft met een jeugdstrafblad, is het vaak verstandig om een advocaat in de arm te nemen. Wilt u graag worden teruggebeld voor een kosteloos kennismakingsgesprek, laat dan uw gegevens achter op ons formulier. De jeugdrechtspecialist bij u in de buurt zal u dan dezelfde dag nog terugbellen. Hij of zij heeft jarenlange ervaring met dit soort zaken en zal zo goed mogelijk de belangen van u en uw kind behartigen.
K. Hordijk zegt
Mijn beider kinderen verblijven sinds juni 2017 niet meer bij mij. In eerste instantie in het kader /onder het mom van vrijwilligheid (gedwongen), op 4 juli 2017 echter middels een spoedmachtiging op en sindsdien wordt middels “mazen” daadwerkelijke toetsing van de OTS en MUHP omzeild. Lange tijd is het ook niet “goed genoeg” met mij gegaan om beeindiging van de MUHP te verzoeken. Inmiddels ben ik van mening dat Jb de doelen van de OTS/MUHP voorbij schiet en verergeren de problemen juist door de maatregel en beperkingen. Graag wens ik dan ook in HB te komen tegen een beschikking van de RB dd 13 nov, hersteld dd 27 nov. En wens ik bijstand bij de zaak die is aangehouden om voor een MK te worden behandeld voor 28 sept. danwel in deze procedure ook HB in te stellen. Ook onderzoek ik graag de mogelijkheid tot aansprakelijkstellen voor geleden schade wegens zeer nalatig handelen van de GI/jeugdhulpverlener.