Wordt uw kind door de politie vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij een strafbaar feit? Dan bestaat de kans dat hij of zij te maken krijgt met het jeugdstrafrecht. Wanneer dit gebeurt is het voor u als ouder, verzorger of voogd van groot belang direct juridische hulp in te schakelen, zodat uw kind er niet alleen voor staat. Een Jeugdstrafrecht Advocaat vertegenwoordigt een netwerk van gespecialiseerde advocatenkantoren door heel Nederland, elk met een keur aan ervaring. Zo weet u zich altijd verzekerd van een doorgewinterde advocaat Jeugdstrafrecht bij u in de buurt. Vul nu het formulier op deze pagina met uw gegevens en wij zoeken direct contact met u om de situatie te bespreken.
Jeugdstrafrecht niet voor kinderen onder de 12 jaar
Het jeugdstrafrecht is van toepassing op kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Kinderen in de leeftijd tot 12 jaar kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd. Wanneer iemand uit deze leeftijdscategorie een strafbaar feit pleegt, mag de politie het kind echter wel fouilleren en meenemen naar het bureau voor verhoor. In samenspraak met de ouders of verzorgers wordt dan in veel gevallen een Stop-reactie voorgesteld. Een dergelijke maatregel bestaat doorgaans uit een driehoeksgesprek met de ouders en het kind, een leeropdracht voor de jeugdige delinquent en het aanbieden van excuses aan de benadeelde partij. Deze relatief milde oplossing wordt echter alleen aangeboden wanneer er sprake is van een licht vergrijp en er verder geen achterliggende problematiek speelt.
Jeugdstrafrecht
Mede daarom gelden andere straffen dan bij het volwassen strafrecht, is de drempel voor vermelding in justitiële documentatie (oftewel het creëren van een strafblad) hoger en wordt er bovendien terughoudender omgesprongen met de media.Net als bij volwassenen geldt echter ook voor jeugdigen dat de hoogte van de straf sterk afhankelijk is van de ernst van het delict en de voorgeschiedenis van de verdachte. Zo wordt een licht vergrijp vaak in eerste instantie afgedaan met een officiële waarschuwing. De politie geeft deze per persoon echter maar één keer af, dus als de betreffende minderjarige opnieuw wordt aangehouden komt deze er niet weer met een vermaning vanaf. Vaak is de volgende stap dan een Halt-afdoening. Is de jongere in het betreffende jaar echter al eerder bij Bureau Halt geweest, of gaat het om een ernstiger, ‘niet Halt-waardig’ feit, dan wordt hij of zij voorgeleid. Uiteindelijk zal de officier van justitie, of indien nodig de kinderrechter zich dan uitspreken over de straf. Om de verdachte te beschermen vindt een eventuele zitting van de kinderrechter altijd achter gesloten deuren plaats. Publiek en media worden hierbij dus geweerd.
Straffen in het jeugdstrafrecht
Als de officier van justitie of kinderrechter het plegen van een strafbaar feit bewezen acht, dan kan deze het kind een straf opleggen. Hoe hoog deze straf is, hangt uiteraard voor een belangrijk deel af van de ernst van het delict. Heeft de jeugdige zich schuldig gemaakt aan een overtreding, dan kan hij of zij een taakstraf en/of geldboete tegemoet zien. Wanneer er sprake is van een misdrijf, behoort een vrijheidsstraf ook tot de mogelijkheden. De jongere kan in dat geval worden veroordeeld tot jeugddetentie. Naast deze drie hoofdstraffen kan de officier van justitie ook nog overgaan tot een bijkomende straf, zoals inbeslagname van bepaalde eigendommen of een algeheel rijverbod.
Halt-afdoening
Bij lichte vergrijpen als winkeldiefstal, vernieling, of veelvuldig schoolverzuim, wordt een jongere na aanhouding dikwijls doorverwezen naar Bureau Halt. Bureau Halt (Het Alternatief) is een instantie die er op is gericht om jeugdige overtreders te straffen zonder tussenkomst van justitie. Het voordeel hiervan voor de jongere is dat hij of zij op deze wijze geen strafblad aan de misstap overhoudt. Om in aanmerking te komen voor een zogeheten Halt-afdoening is het van belang dat zowel ouders als kind instemmen met deelname en de jongere het strafbare feit bekent. De jongere krijgt dan de kans om recht te zetten wat hij of zij heeft misdaan. Wordt deze alternatieve straf tevredenstellend voldaan, dan geeft Halt een positief advies af bij de officier van justitie en is de zaak daarmee afgedaan. Wanneer de jongere echter niet voldoende meewerkt, kan er alsnog een strafrechtelijke procedure worden gestart.
Uitzonderingen in het jeugdstrafrecht
Het jeugdstrafrecht is uitdrukkelijk bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar. In sommige, uitzonderlijke gevallen kan het jeugdstrafrecht echter ook worden toegepast op jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. Een dergelijke verruiming is uiterst zeldzaam en kan alleen door de rechter worden bepaald, wanneer de omstandigheden of persoonlijke situatie van de verdachte hiertoe aanleiding geven. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de emotionele of verstandelijke ontwikkeling van verdachte zo sterk achterloopt dat een berechting als volwassene niet op zijn plaats is.
Het omgekeerde van bovenstaande kan zich ook voordoen; er zijn situaties denkbaar waarin jongeren van 16 of 17 jaar ondanks hun jeugdige leeftijd berecht worden volgens het volwassen strafrecht. Vaak is er in dit geval sprake van een ernstig strafbaar feit, zoals bijvoorbeeld moord of doodslag, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Ook bij lichtere vergrijpen kunnen de persoonlijke situatie van de verdachte of de omstandigheden waaronder het strafbaar feit is gepleegd een berechting als volwassene rechtvaardigen.
Meer informatie vindt u over jeugdstraffen vindt u op de pagina straffen in het jeugdstrafrecht.
Jeugdstrafrecht Advocaat; pro deo mogelijk
Wanneer uw kind is aangehouden op verdenking van een strafbaar feit, trekt dat vaak een zware wissel op het hele gezin. De aanhouding houdt immers niet alleen uw zoon of dochter bezig, ook voor u is de situatie onzeker en buitengewoon stressvol. U maakt zich begrijpelijkerwijs zorgen over de afloop en mogelijke consequenties. Om nog maar te zwijgen van het web aan betrokken instanties en ingewikkelde wetgeving, waar u als buitenstaander gemakkelijk in verstrikt raakt.
De gespecialiseerde advocaten van de Jeugdrecht Advocaat begrijpen de problemen waar u voor staat en nemen u graag bij de hand. Hun jarenlange ervaring maakt dat zij het spel en de regels als geen ander kennen, waardoor zij u in elke fase van het juiste advies kunnen voorzien. Zo weet u zeker dat uw kind kan rekenen op de best mogelijke juridische bijstand. Omdat de advocaten van de Jeugdstrafrecht Advocaat bovendien allen staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand, kunnen zij u vaak van dienst zijn op basis van toevoeging (ook wel pro deo genoemd). Juridische bijstand van onze doorgewinterde advocaten kost u in dat geval vrijwel niets.
Is uw kind aangehouden op verdenking van een strafbaar feit? Aarzel dan niet en schakel direct een Jeugdstrafrecht Advocaat in. Vul het contactformulier op de pagina met uw gegevens en u wordt zo spoedig mogelijk gebeld voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.