Ook goede mensen gaan soms in de fout. Dit geldt voor volwassenen net zozeer als voor jongeren. Het verschil is dat wanneer personen in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar (in sommige gevallen wordt deze leeftijdsgrens opgehoogd tot 23 jaar) een strafbaar feit plegen, zij berecht worden volgens het jeugdstrafrecht. Is uw kind aangehouden op verdenking van een strafbaar feit en hangt hem of haar een straf boven het hoofd? Schakel dan direct een van onze ervaren juridische experts in om u en uw kind terzijde te staan in deze roerige periode. Vul het formulier met uw persoonlijke gegevens en een jeugdstrafrechtadvocaat uit uw regio zoekt zo spoedig mogelijk contact met u.
Overtredingen en misdrijven
Straffen jeugdstrafrecht
Zoals gezegd gelden er in het jeugdstrafrecht drie hoofdstraffen: geldboete, taakstraf en jeugddetentie. Daarnaast zijn er echter ook nog een aantal bijkomende straffen.
Hoofdstraffen kunnen geheel of gedeeltelijk voorwaardelijk opgelegd worden. Dit betekent dat de straf in eerste instantie (deels) wordt opgeschort, maar de veroordeelde deze alsnog (in zijn geheel) moet voldoen wanneer hij of zij zich niet houdt aan de gestelde voorwaarden. Zo dient de jongere er in ieder geval voor te zorgen dat deze gedurende een door de rechter vastgestelde proeftijd (maximaal 2 jaar) niet opnieuw de wet overtreedt, maar kan bijvoorbeeld ook het opvolgen van aanwijzingen door jeugdzorg worden gevorderd.
Geldboete
Bij overtredingen wordt vaak in ieder geval een geldboete opgelegd. De geldboete varieert met de aard en ernst van de overtreding en kan tussen de € 3 en de € 3.350 bedragen.
Taakstraf
Als aanvulling op, of alternatief voor de geldboete is er de taakstraf. Deze hoofdstraf bestaat meestal uit een werk- en/of leerstraf en komt er kortweg op neer dat de veroordeelde gedurende een door de rechter vastgesteld aantal uren zonder vergoeding een bepaalde taak moet verrichten. Het maximaal aantal uren taakstraf dat een minderjarige onder het jeugdstrafrecht opgelegd kan krijgen is 200 uur, tenzij de rechter besluit tot een combinatie van een werk- en een leerstraf. In dat geval bedraagt de maximale duur 240 uur.
Jeugddetentie
Indien een jongere zich schuldig maakt aan een misdrijf, dan kan deze naast een geldboete en/of taakstraf tevens jeugddetentie opgelegd krijgen. Voor jongeren tot 16 jaar geldt dat zij maximaal 12 maanden opgesloten kunnen worden in een justitiële jeugdinrichting, boven deze leeftijdsgrens geldt een maximum van 24 maanden. Tijdens jeugddetentie krijgen jongeren les, bijvoorbeeld in het aanleren van sociale vaardigheden of beheersen van woede.
Bijkomende straffen
Buiten de bovenstaande drie hoofdstraffen kent het jeugdstrafrecht ook nog een tweetal bijkomende straffen: ontzegging van de rijbevoegdheid en verbeurdverklaring. Bijkomende straffen kunnen gekoppeld aan een hoofdstraf worden opgelegd, maar eventueel ook afzonderlijk.
Maatregelen jeugdstrafrecht
Soms acht een rechter het raadzaam om naast een straf ook een of meerdere maatregelen op te leggen. Het jeugdstrafrecht biedt hiertoe verschillende mogelijkheden.
Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen (PIJ)
Er zijn situaties denkbaar waarin alleen straffen niet voldoende is. Wanneer een jongere ten tijde van het plegen van een strafbaar feit te kampen had met een ontwikkelingsachterstand of bepaalde geestelijke stoornis, kan de rechter daarom Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen bevelen. Bij een zogeheten PIJ-maatregel wordt een jongere intensief behandeld en begeleid in een justitiële jeugdinrichting, om zo herhaling van het gedrag te voorkomen. Een PIJ-maatregel duurt minimaal 3 en maximaal 7 jaar, waarbij de jongere in het laatste jaar onder strikte voorwaarden en begeleiding van de (jeugd)reclassering de justitiële jeugdinrichting mag verlaten.
Gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM)
Als een PIJ-maatregel te zwaar wordt geacht maar een voorwaardelijke straf te licht, dan kan de rechter overgaan tot een zogeheten gedragsbeïnvloedende maatregel (ook wel kortweg GBM). Een GBM voorziet in het volgen van trainingen of behandelingen die er op gericht zijn om bepaald gedrag te doen toenemen of afnemen. Zo kan ongewenst gedrag als agressie of een verslaving bijvoorbeeld worden afgeleerd. Een GBM duurt minimaal 6 maanden en maximaal 1 jaar, maar is eenmalig te verlengen met dezelfde termijn als waarvoor deze werd opgelegd.
Schadevergoeding
Ontstaat er bij een strafbaar feit schade en is de verdachte ouder dan 14 jaar? Dan kan deze als maatregel gehouden worden een schadevergoeding te betalen. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zorgt er in dat geval voor dat het bedrag wordt geïnd. Bij 12- en 13-jarigen kan eventuele schade alleen verhaald worden op de ouders.
Onttrekking aan het verkeer
Indien er tijdens het opsporingsonderzoek voorwerpen worden aangetroffen die de verdachte niet in bezit mag hebben (bijvoorbeeld steek- of vuurwapens), dan worden deze in beslag genomen en vernietigd. Men spreekt in dat geval van onttrekking aan het verkeer, omdat de voorwerpen daarmee uit de roulatie zijn genomen.
Ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel
Om er voor te zorgen dat een verdachte nu of in de toekomst geen profijt heeft van zijn of haar misdaad, kunnen zaken waarvan vermoed wordt dat deze direct of indirect afkomstig zijn uit criminele activiteiten worden ontnomen. Een veroordeling is in dit geval niet noodzakelijk; ook bij vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging is ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel mogelijk.
Vervangende jeugddetentie of hechtenis
Wanneer een veroordeelde minderjarige een taakstraf of GBM niet (naar behoren) uitvoert, of een geldboete niet (volledig) voldoet, dan kan deze vervangende jeugddetentie tegemoet zien. De jongere belandt dan voor bepaalde tijd achter slot en grendel in een justitiële jeugdinrichting. Als de veroordeelde volgens de rechter niet meer voor jeugddetentie in aanmerking komt, kan de maatregel worden omgezet in vervangende hechtenis. De veroordeelde wordt in dat geval overgebracht naar een penitentiaire inrichting.
Vrijheidsbeperkende maatregel
Een vrijheidsbeperkende maatregel kan door de rechter of het Openbaar Ministerie (OM) worden opgelegd om recidive te voorkomen. De jeugdige mag zich in dat geval voor een periode van maximaal 2 jaar niet in een bepaald gebied begeven of geen contact hebben met bepaalde personen. Ook kan bevolen worden dat hij of zij zich op gezette tijden meldt bij de politie.
Kan uw kind een jeugdrecht straf of maatregel tegemoet zien? Schakel onze experts in!
Het jeugdstrafrecht kent een rijk palet aan straffen en maatregelen. Welke van deze sancties precies worden opgelegd, is afhankelijk van het oordeel van de rechter. Diens uitspraak is gebaseerd op een afweging van alle feiten en omstandigheden rondom de zaak. Een tijdrovend en vaak uiterst complex proces, waar u als leek gemakkelijk in verdwaald raakt. Laat u daarom helpen door onze ervaren jeugdstrafrechtadvocaten. Zij hebben al talloze keren vaker met dit bijltje gehakt en weten zodoende precies wat wel, en wat vooral ook niet te doen. Laat uw gegevens achter via het formulier op de site en een jeugdstrafrechtadvocaat bij u in de buurt zoekt onmiddellijk contact met u voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.