Indien Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming of andere instanties hun zorgen uiten over de (gezins)situatie waarin uw kind zich bevindt en ondertoezichtstelling (OTS) niet als afdoende wordt beschouwd, dan geldt uithuisplaatsing (UHP) als alternatief. Het kind wordt dan tijdelijk bij de ouder(s) weggehaald. UHP is een zeer ingrijpende maatregel, die verstrekkende en vaak ontwrichtende gevolgen met zich meebrengt voor het hele gezin. Het is dan ook niet meer dan logisch dat u een dergelijk besluit niet zomaar accepteert, maar kritisch kijkt naar de totstandkoming. Onze ervaren jeugdstrafrechtadvocaten staan u hierbij graag terzijde en kunnen u desgewenst helpen een steekhoudend verweer op te stellen. Laat uw gegevens bij ons achter via het formulier op de site en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Wat is Uithuisplaatsing (UHP) precies?
Voorwaarden en duur uithuisplaatsing
Uithuisplaatsing is een noodgreep, een laatste redmiddel bij gezinsproblematiek. Wanneer u als ouder(s) besluit niet mee te werken aan een dergelijke maatregel, dient er door een derde partij toestemming gevraagd te worden. Men doet dan bij de kinderrechter een verzoek tot machtiging voor UHP. Zonder deze machtiging is uithuisplaatsing niet mogelijk.
Na ontvangst van het verzoek zal de kinderrechter zich over de zaak gaan buigen. Geeft deze de machtiging af, dan duurt de uithuisplaatsing maximaal 1 jaar of totdat het kind 18 jaar is. Als de gezinsvoogd na afloop van deze termijn van mening is dat de uithuisplaatsing moet worden verlengd, dan dient deze hier bij de rechter opnieuw toestemming voor te vragen. Verleent de rechter de toestemming niet, dan verloopt de machtiging en keert het kind terug bij de ouders. Overigens geldt dat de termijn waarvoor de machtiging wordt verleend niet altijd vol gemaakt hoeft te worden; wanneer de gezinsvoogd een terugkeer naar huis ondersteunt of de ouders een succesvol verzoek tot beëindiging indienen, dan wordt de UHP tussentijds gestaakt.
Niet eens met uithuisplaatsing? Schakel een advocaat in!
Wanneer u als ouder geconfronteerd wordt met uithuisplaatsing van uw kind, dan roept dit vaak een heleboel vragen op. De belangrijkste is vaak hoe men tot dit besluit heeft kunnen komen. Hebben de instanties wel de juiste afweging gemaakt? Helaas gebeurt het nogal eens dat de onderbouwing onvolledig of zelfs feitelijk onjuist is. En zelfs als de uithuisplaatsing in eerste instantie wel terecht is toegewezen, komt het regelmatig voor dat de omstandigheden gedurende de periode waarvoor de machtiging is afgegeven dusdanig wijzigen dat de maatregel niet langer noodzakelijk is. Als u het om wat voor reden dan ook niet (langer) eens bent met de uithuisplaatsing, schakel dan direct een advocaat in om uw kansen aanzienlijk te verhogen. U hoeft daarvoor alleen maar het contactformulier te vullen met uw gegevens, zodat wij u kunnen benaderen voor een kennismaking.