Is uw zoon of dochter jonger dan achttien jaar en door de politie aangehouden? Dan is het goed om te weten wat de regels zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het aantal dagen dat een jongere vastgehouden kan worden.
Aangehouden en vast op het bureau
Als de politie uw kind heeft meegenomen naar het bureau, mag hij of zij hoogstens zes uur daar vastzitten. Houd er wel rekening mee dat de uren tussen twaalf uur ’s nachts en negen uur ’s ochtends in die zes uur niet meetellen. De eerste mogelijkheid is dat uw zoon of dochter na verhoor weer wordt vrijgelaten. Of er vervolging gaat plaatsvinden blijkt dan later nog.
De tweede mogelijkheid is dat uw kind na de genoemde zes uur het bureau nog niet mag verlaten. Hij of zij kan dan maximaal drie dagen worden vastgehouden. Bij verdenking van een ernstig strafbaar feit is er meer onderzoekstijd nodig en verlengt men de termijn eventueel met nog drie dagen. Na overleg met de officier van justitie blijkt of uw zoon of dochter vervolgens naar huis kan of nog langer in hechtenis blijft.
Kunt u een bezoek brengen aan uw kind?
Als een jongere op het politiebureau vastzit, mag u als ouder uw kind daar opzoeken. Neem dan altijd een legitimatiebewijs mee. Wilt u zelf de politie bereiken, dan kunt u terecht op het landelijke nummer 0900-8844. Geef door dat u wilt spreken met de wachtcommandant van het politiebureau in kwestie en vermeld dat het om uw minderjarige zoon of dochter gaat.
Krijgt uw kind een strafblad?
Heeft uw zoon of dochter een strafbaar feit begaan, dan wordt dit feit – als het ernstig genoeg is – genoteerd in een jeugdstrafblad. Dit wordt minstens dertig jaar bewaard. Als uw kind veroordeeld wordt, kan hij of zij een jeugdrecht straf opgelegd krijgen. Dit kan een geldboete zijn, een taakstraf of een gevangenisstraf.
Willen u en uw kind worden bijgestaan door een advocaat, laat dan uw gegevens achter op het antwoordformulier. Een jeugdstrafrechtadvocaat bij u in de buurt belt u dan met spoed vrijblijvend terug.
Geef een reactie