Als er een verzoek tot uithuisplaatsing van uw kind is gedaan, dan ontvangt u daar als ouder een brief over. Wat zijn de stappen die u kunt nemen als u hiermee te maken krijgt?
Verzoek om uithuisplaatsing: verweer voeren
Als u bezwaar wilt maken tegen de uithuisplaatsing, kunt u een verweerschrift indienen. Hierin noemt u de redenen waarom u het er niet mee eens bent. U kunt ook een advocaat inschakelen om dit voor u te doen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor mondeling bezwaar maken tijdens de rechtszitting.
Als u de rechtbank geen verweerschrift stuurt en niet naar de zitting komt, dan ziet u er dus vanaf om uw eigen standpunt in te brengen. U hoeft dan alleen de beslissing van de rechter af te wachten, die u krijgt toegestuurd.
Wat kan uw kind zelf doen?
Is uw minderjarige kind het er zelf niet mee eens dat hij of zij uit huis geplaatst wordt, dan volgt er een kindgesprek met de kinderrechter. Gaat het om plaatsing in een gesloten instelling? Dan wordt uw zoon of dochter opgeroepen voor de rechtszitting en krijgt hulp van een advocaat.
Wat gebeurt er op de zitting?
Als ouder mag u aanwezig zijn bij de zitting en mag u mondeling uw eigen standpunt laten horen. Vaak wordt de zitting meteen afgesloten met een uitspraak, tenzij de rechter daar meer tijd voor nodig heeft. In dat laatste geval volgt de uitspraak binnen twee weken.
De rechter kan uw kind voor maximaal een jaar uit huis plaatsen. Deze termijn kan later nog verlengd worden. Mocht u het niet eens zijn met de rechterlijke beslissing, dan kunt u binnen drie maanden in hoger beroep gaan.
Juridische bijstand nodig vanwege uw kind?
Heeft u te maken met een uithuisplaatsing of met een andere ingrijpende maatregel die uw kind aangaat, zoals een taakstraf? Wacht dan niet te lang en schakel professionele hulp in. Wij kunnen u in Amsterdam of in een andere regio van dienst zijn met onze gedegen kennis en ervaring op het gebied van jeugdrecht.
Geef een reactie